SUOMI

“Kohti koulutus 5.0:n tavoitteita kehittäen opettajien ilmiöpohjaisen oppimisen osaamista, jonka avulla tuetaan yksilöllistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kestävän kehityksen ja digitaalisten taitojen kehittymistä“
Alkupäivämäärä: 01/11/2024
Kesto: 30 kuukautta
Kumppanuushankkeet korkeakoulutukselle – KA220 in Higher education
Rahoittanut Euroopan komissio Erasmus+ -ohjelman kautta
HANKEKUVAUS
Tällä projektilla hankekonsortiomme haluaa edistää koulutusmenetelmien ja -tarjonnan innovatiivisuutta kehittämällä ilmiöpohjaisen oppimisen osaamista Bulgariassa ja Espanjassa.
Hankkeessa luodaan opettajankoulutuskurssi korkeakoulujen käyttöön. Kurssi kehittää opettajien valmiuksia edistää erityisesti ilmastonmuutokseen liittyvien kestävän kehityksen, ilmastonmuutoksen ja ympäristön suojelun taitoja opiskelijoilla, joilla on erityisiä oppimistarpeita tai oppimisvaikeuksia. Kurssi perustuu ilmiölähtöiseen oppimiseen, jossa eri kouluaineet, kuten luonnontiede, maantiede, matematiikka ja historia, yhdistyy monialaisia oppimiskokonaisuuksiksi.
Ilmiöpohjainen oppiminen on opetusmenetelmänä käytössä Suomessa. Hankkeessa Karelia-ammattikorkeakoulu siirtää suomalaista tähän menetelmään liittyvää tietotaitoa ja käytänteitä Bulgarian ja Espanjan hankekumppaneille. Sen sijaan, että oppilaat omaksuisivat passiivisesti abstrakteja tai irrallisia käsitteitä, ilmiöpohjaisessa oppimisessa keskeistä on tarkastella tosielämän ongelmia ja pyytää oppijoita aktiivisesti löytämään tarvittavat tiedot ja taidot niiden ratkaisemiseksi. Perinteisesti opiskelijoille opetetaan eri oppiaineiden teorioita ja käsitteitä, mutta he eivät pysty yhdistämään niitä keskenään tai ymmärtämään niiden yhteyttä tosielämään. Ilmiöpohjainen oppiminen korostaa oppimisen kontekstuaalisuutta ja merkityksellisyyttä.
Ilmiöpohjainen oppiminen tarjoaa opiskelijalle merkityksellisemmän oppimiskokemuksen, jossa opiskelija osallistuu aktiivisesti todelliseen maailmaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Se auttaa opiskelijoita yhdistämään eri tieteenalojen tietoja ja taitoja, mikä vähentää koulupudokkuutta, tukee yksilöllistä tukea tarvitsevien opiskelijoita ja parantaa yleisesti kaikkien opiskelijoiden akateemista suoriutumista. Ilmiöoppimisen avulla opiskelijat oppivat ilmiöistä tosielämän kontekstissa, soveltavat eri oppiaineiden tietoja ja taitoja sekä kehittävät tärkeitä taitoja, kuten viestintää, kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisua ja tiimityötä.

HANKKEEN TAVOITTEINA ON:
- Parantaa ammatissa toimivien opettajien ja opettajaopiskelijoiden osaamista ilmiöpohjaisesta oppimisesta liittyen kestävän kehityksen taitojen opettamiseen yksilöllistä tukea tarvitseville opiskelijoille Suomessa, Bulgariassa ja Espanjassa.
- Antaa opettajille valmiuksia opettaa opiskelijoille tosielämän ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, aktiivisessa oppimisympäristössä käyttäen erilaisia opetusmenetelmiä.
- Vahvistaa yksilöllisiä oppimistarpeita omaavien opiskelijoiden ymmärrystä ilmastonmuutoksesta eri oppiaineiden, kuten luonnontieteiden, matematiikan ja historian, näkökulmista.

ODOTETUT TULOKSET:
Hankkeessa kehitetään seuraavat hanketuotokset ja niitä testataan Bulgariassa ja Espanjassa seuraavasti:
R1. Opettajille suunnattu ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuva käsikirja, joka yhdistää monialaisesti eri oppiaineita (luonnontieteet, matematiikka ja historia)
Alustava käsikirjan sisältö:
- Johdatus 2000-luvun taitoihin
- Sisältö vs taidot
- Vanha vs uusi pedagogia – ilmiöpohjainen oppiminen
- Ilmastonmuutoksen ja ympäristönsuojelun opetussuunnitelma ohjaavana asiakirjana: oppimistulokset
- Eron ymmärtäminen projektioppimisen ja ilmiöpohjaisen oppimisen välillä
- Ilmiöpohjaisen oppimisen (PhBL) kehitys: prosessi ja tulos
- Todellisuus vs myytit
- Oppimisprosessin arviointi
- Tapaustutkimukset ja esimerkit
- Ilmiöpohjaisen oppimisen soveltaminen omaan kontekstiisi
- Ilmiöpohjaisen tuntisuunnitelman tekeminen
R2. Yksilöllisiä tarpeita omaaville opiskelijoille suunnattu verkkokurssi, joka keskittyy kestävän kehityksen kompetenssien kehittämiseen ilmiöpohjaisen oppimisen menetelmän kautta
Keskitymme seuraaviin näkökulmiin:
- Ilmastonmuutos ja miten voimme hillitä sitä
- Ilmastonmuutoksen ymmärtäminen ja miten voimme hillitä sitä
- Luonnontieteiden, matematiikan ja historian rooli tässä ilmiössä
- Ekososiaalinen lähestymistapa
- Käytännön toteutustoimet
R3. E-oppimisalusta ilmiöoppimispohjaisen etäopetuksen tukemiseksi
Opettajat käyttävät e-oppimisalustaa yksilöllisiä tarpeita omaavien opiskelijoiden kanssa. Alustalla opettajilla on pääsy hankkeessa tuotettuihin materiaaleihin: opettajan käsikirjaan (R1) ja opiskelijoille suunnattuuun verkkokurssiin (R2) sekä opettajien tyytyväisyyskyselyyn ja itsearviointimekanismiin, joka mittaa oppilailla kestävän kehityksen taitojen omaksumista.
R4. Koulutukset opettajille ja opiskelijoille, joka perustuu hankkeen tuloksiin R1 ja R2
Keväällä 2026 hankkeessa järjestetään koulutuksia yhteensä 50 opettajalle Bulgariassa ja Espanjassa (25 opettajalle kummassakin maassa). Näihin työpajoihin osallistuneet opettajat kouluttavat yksilöllilsiä tarpeita omaavia opiskelijoita hybridimuodossa järjestettävien työpajojen kautta, joihin osallistuu yhteensä 30 opiskelijaa.
R5. Hanketuotosten levittäminen ja hyödyntäminen
Hankkeen tuloksia levitetään kansallisissa ja eurooppalaisissa tapahtumissa. Katso “Uusimmat uutiset” -sivultamme lisätietoja.
R6: Kansalliset monistustapahtumat Bulgariassa, Espanjassa ja Suomessa
Maaliskuussa 2027 järjestetään Bulgariassa, Espanjassa ja Suomessa kansalliset monistustapahtumat, joiden tavoitteena levittää ja esitellä pilottivaiheen tuloksia. Seuraa hanketta tällä sivulla ja sosiaalisessa mediassa saadaksesi ajankohtaisita tietoa hankkeen tapahtumista ja uutisista.
Yhteystiedot: tiina.muhonen@karelia.fi

Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) kantaa. Euroopan unioni ja EACEA eivät ole vastuussa niistä.